Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Akademidagen 28 februari

En dag om forskning kring kvinnors och barns hälsa

Den 28 februari ordnade område 1 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och sektion 3 - för kvinnors och barns hälsa vid Sahlgrenska akademin, en gemensam akademidag. Vi bad Jovanna Dahlgren, professor och chef vid avdelningen för pediatrik, Sahlgrenska akademin, berätta lite om varför och vad man hoppas uppnå med dagen.

Varför anordnar ni Akademidagen?
- Vi vill, för våra anställda och chefer, synliggöra den forskningen som bedrivs inom barn- och kvinnosjukvården, samt visa hur de två olika organisationer samarbetar kring detta område, säger Jovanna Dahlgren även chef för – sektionen för kvinnors och barns hälsa, vid institutionen för kliniska vetenskaper SA. Som många av dem som är med och arrangerar dagen har hon ett ben i varje ”läger”, hon arbetar också kliniskt på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus.

Förutom att medarbetarna får ett smörgåsbord på aktuell forskning som pågår vill man inspirera och engagera till mer forskning.

- Vi hoppas också att forskarna ska känna sig sedda och uppskattade av det sammanhang de tillhör, kombinationen GU & SU. Att en dag om året uppmärksamma de ”milestones” som enskilda personer nått, till exempel disputation, docentur, högre ALF-tjänst och professur, säger hon.

Gemensamt engagemang gynnar verksamheterna
Oftast kräver forskning hårt arbete utanför ordinarie 40-timmarsvecka, man tar lätt med sig jobbet hem och jagas av ständiga deadlines.

- Det är viktigt att få stanna upp och reflektera över allt vi tillsammans uppnått. Dessutom hoppas vi att akademidagen får bli ett forum som stimulerar till nya forskningskonstellationer, att man genom denna kraftsamling där många får exponera sin forskning knyter nya forskningskontakter baserat på gemensamma intressen.

- Under några tidigare år har vi på område 1 anordnat ”Pediatrikens dag”. Den dagen uppskattades av alla som föreläste, men vi förvånades över att se så få ”icke-läkare” var där. Genom att nu i år engagera verksamhetscheferna i att promota för dagen, hoppas vi att fler sjuksköterskor, logopeder, psykologer, fysioterapeuter mm får höra talas om Akademidagen och delta under delar eller hela dagen. Vi tror att verksamheterna vinner på att uppmuntra till involvering i forskning – inte bara läkare utan all personal!

Tips till den som vill anordna något liknande
För att en sådan här dag skall blir lyckad och bära frukt, krävs engagerade medarbetare som strukturerat planerar in i minsta detalj. Det är ett mycket jobb som ligger bakom, poängterar hon!

- Det underbara är att vårt FoU-råd har kommit in i en ny fas, där alla på ett eller annat sätt gett järnet för att få allt på plats. Men störst hjälp med planering har, forskarna Randa Akouri överläkare på reproduktion och Diana Swolin-Eide på avdelningen för pediatrik, ordnat med, samt chefsadministratören på området 1 Anne-Mari Sörfjäll och ekonomen Petra Gunnarsson på institutionen för kliniska vetenskaper SA, säger hon.

Tanken var från början att även bjuda in allmänheten till att ta del av presentationerna, men lokalmässigt fanns det inte utrymme. Men Pediatrikens dag har tidigare år spelats in och lagts upp på webben, något som det även finns planer för och förhoppning om att göra även i år vid Akademidagen.

TEXT: Susanne Lj Westergren
 

Konfigurationsfel

Du har inte valt något mediaklipp att spela.

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2019-06-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pediatrics.gu.se/Pediatrikens+dag/akademidagen-2019/
Utskriftsdatum: 2020-01-24