Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsnyheter

Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

– Det här är en viktig studie, den visar att läkemedlet gör att barnen utvecklar sina motoriska färdigheter och att också överlevnaden påverkas, säger Mar Tulinius, professor i pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Läs hela pressmeddelandet


Prins Daniel besöker Centrum för Pediatrisk Tillväxtforskning

Den gångna veckan har varit händelserik för avdelningen för Pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Måndag till torsdag var det den årliga Barnveckan, denna gång på Svenska Mässan och med Barnmedicin som värd. Invigningstalade gjorde drottning Silvia och även flera utländska gästföreläsare fanns med på talarlistan.

Prins Daniel möter barnfetmaforskare
Under torsdagen besökte så prins Daniel Centrum för Pediatrisk Tillväxtforskning vid det så kallade Växthuset på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Här träffade han fem obesitasforskare, Jovanna Dahlgren, Jenny Kindblom, Josefine Roswall, Gabriele Eiben och Yun Chen som föreläste om evidens-baserad behandling inom barnfetmaområdet, samt senaste nytt och återstående kunskapsluckor.

- Dialogen efteråt var familjär med oss fem forskare. Vi pratade om hur barns hälsa kan förbättras och hur kungafamiljen kan bidra. Prins Daniel visade stort engagemang och beskrev arbetet med kronprinsparets satsning på Gen Pep, berättar professor Jovanna Dahlgren.

Mötet med prins Daniel syftade till att uppmärksamma barns behov av fysisk aktivitet, synliggöra barn som brottas med barnfetma och uppmuntra till bättre samverkan mellan olika aktörer i samhället respektive vården.

(Bild:Yun Chen, Gabriele Eiben, Jovanna Dahlgren, prins Daniel, Josefine Roswall samt Jenny Kindblom.)


Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtrycket

I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från avdelningen för pediatrik vid Göteborgs universitet.

 

– Samma kvinnor följdes upp även 15 år tidigare, då med en medianålder på 27 år, men då var blodtrycksökningen inte lika påtaglig och det noterades heller inte någon kraftig försämring av njurfunktionen, säger Carin Gebäck, som skrivit avhandlingen. Läs hela pressmedelandet från Sahlgrenska akademin.

 

 


46 nya uroterapeuter examinerade

UTBILDNING. Uppdragsutbildningarna ökar inom Sahlgrenska akademin. En enhet med lång erfarenhet är avdelningen för pediatrik. Redan 1987 började de ge sin uppdragsutbildning inom uroterapi, och i torsdags den 14 april blev 46 nya uroterapeuter klara. Det är Birgitta Lindehall och Gunnel Andersson, båda disputerade och uroterapeuter, som tillsammans drivit utbildningen framåt. Läs mer i AkademiLiv om utbildningens historia och deras erfarenhet av uppdragsutbildningar


Tarmflorans utveckling påverkas av sättet vi föds på
 

Redan vid födseln koloniseras vår tarm av bakterier. Men tarmflorans sammansättning präglas av på vilket sätt du föds, och om du ammas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

Studien, som genomförts också i samarbete med forskare i Kina och den visar att barn som föds med kejsarsnitt ärver färre bakterier från sin mamma.

 

– Mer överraskande tycks avvänjningen från bröstmjölk ha stor påverkan av tarmflorans sammansättning och för att den ska bli mer vuxenlik, säger professorerna Fredrik Bäckhed och Jovanna Dahlgren vid Sahlgrenska akademin.

– Vi ser att när man introducerar fast föda och barnet fortsätter delammas förändras tarmfloran i mindre utsträckning än om barnet slutar amma helt.

Läs hela pressmeddelandet från Sahlgrenska Akademin

Publicering av forskning

När en artikel publiceras från avdelningen för pediatrik och har en anställning eller anknytning till Sahlgrenska akademin är det viktigit att ange tillhörighet enligt följande

  • enhet (department) = avdelningen för pediatrik
  • institution (institute) = institutionen för kliniska vetenskaper
  • Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.
  • För projekt med finansiering från ALF-medel ska Sahlgrenska universitetssjukhuset anges under acknowledgement

ange alltså inte Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus. Detta är viktig för att vid nästa ALF-omgång få tillgodoräkna sig publikationer

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?