Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

  [2017-11-06] Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

 • Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

  [2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

 • Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtryck och njurfunktion i vuxen ålder

  [2016-03-03] I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

 • Tarmflorans utveckling påverkas av sättet vi föds

  [2016-02-17] Redan vid födseln koloniseras vår tarm av bakterier. Men tarmflorans sammansättning präglas av på vilket sätt du föds, och om du ammas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

 • Göteborgare på uppdrag för världshälsan

  [2015-05-18] Den ökande resistensen mot antibiotika hotar att radera den moderna medicinens framsteg och återigen göra botbara sjukdomar dödliga. Mitt i kampen för att hejda utbredningen står en infektionsläkare från Göteborg.

 • Pediatrikens akademiska dag

  [2015-05-18] Pediatrikens akademiska dag. Syftet är att presentera ett smörgåsbord av den forskning som pågår inom Pediatriken. Torsdag 4 juni i föreläsningssal Tallen Drottning Silvias Barn- & Ungdomssjukhus

 • Seminarium om ätstörningar

  [2014-10-08] Västsvenska forskarskolan i psykiatri anordnar ett seminarium om ätstörningar där bl a Jovanna Dahlgren vid Centrum för tillväxtforskning vid institutionen för kliniska vetenskaper föreläser

 • Bidrag ur Stiftelsen Professor Lars-Erik Gelins Minnesfond till våra forskare

  [2014-10-07] Det är forskare inom transplantation vid vår institution som erhållit bidrag ur fonden.

 • Vanligt att barn drabbas av stressyndrom efter trafikolycka

  [2014-05-20] Nästan vart tredje barn som skadar sig i trafiken drabbas av posttraumatiskt stressyndrom. Vart femte barn har kvarstående psykiska och psykosociala problem ett år efter skadehändelsen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin - som dessutom konstaterar att bara sex av tio unga använder cykelhjälm.

 • Amning skyddar barnet mot fetma

  [2014-01-21] Barn som ammas, helt eller delvis, får en sammansättning av tarmfloran som delvis skyddar dem mot att utveckla fetma. Det visar forskare vid Sahlgrenska akademin.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2007-05-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pediatrics.gu.se/Aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2018-01-24