• Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

[2018-11-28] Barns spurttillväxt under puberteten betraktas ofta som en joker när deras längd ska följas och förutsägas. Men med nya rön och metoder går det att få en bättre bild av hur barn och ungdomar växer, framför allt under puberteten.

• Barn med fetma kan få bra hjälp inom primärvården

[2018-11-15] Barn som behandlas för fetma inom primärvård eller öppenvård har relativt goda chanser att stävja viktproblem även på några års sikt, visar en studie publicerad i Acta Paediatrica.

• Viktigt vara öppen för att prata sex med unga canceröverlevare

[2018-06-19] Känslan av att inte vara attraktiv, och missnöje med den sexuella förmågan. Det är verkligheten för många tonåriga och unga vuxna canceröverlevare. Forskning från Sahlgrenska akademin ger nu röst åt en grupp som ofta har en tuff resa tillbaka till ett normalt liv.

• Mer övervikt hos barn när mamma druckit kaffe som gravid

[2018-04-24] Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie publicerad i tidskriften BMJ Open. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna ändå manar till ökad försiktighet.

• Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat. Det framgår av en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

• Nya framsteg i medicinering av muskelsjukdom hos barn

[2018-02-19] Genterapiläkemedlet Spinraza ger avsevärda förbättringar även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, där barnen insjuknar vid 6 till 18 månaders ålder. Det visar en studie publicerad i New England Journal of Medicine (NEJM).

• Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

[2017-11-06] Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

• Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

[2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

• Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtryck och njurfunktion i vuxen ålder

[2016-03-03] I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

• Tarmflorans utveckling påverkas av sättet vi föds

[2016-02-17] Redan vid födseln koloniseras vår tarm av bakterier. Men tarmflorans sammansättning präglas av på vilket sätt du föds, och om du ammas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.