Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

  [2017-11-06] Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

 • Många spädbarn som hjärtopererats får ett åldrat immunsystem

  [2016-07-07] Spädbarn som opereras för hjärtfel får ofta thymus (brässen) borttagen. Thymus har viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret och en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att de spädbarn som fått thymus bortopererad har ett immunsystem vid 18 års ålder som kan jämföras med hur det normalt ser ut vid 65-70 års ålder.

 • Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtryck och njurfunktion i vuxen ålder

  [2016-03-03] I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

 • Tarmflorans utveckling påverkas av sättet vi föds

  [2016-02-17] Redan vid födseln koloniseras vår tarm av bakterier. Men tarmflorans sammansättning präglas av på vilket sätt du föds, och om du ammas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

 • Göteborgare på uppdrag för världshälsan

  [2015-05-18] Den ökande resistensen mot antibiotika hotar att radera den moderna medicinens framsteg och återigen göra botbara sjukdomar dödliga. Mitt i kampen för att hejda utbredningen står en infektionsläkare från Göteborg.

Visa fler nyheter...

#ESPE2016 Paris

FORSKNING:Våra forskare deltar i Paris där bland annat professor Jovanna Dahlgren föreläser som om senaste nytt kring gastric bypass operationer av barnfetma. Hon gör en overview av vad som publicerats de senaste fem åren och lyfter särskilt det som hennes team och Torsten Olbers gör på Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus DSBUS/Pediatrik gör för 13-18 åriga barn som är svårt obesa. Se programmet

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pediatrics.gu.se/Aktuellt/
Utskriftsdatum: 2018-01-24