• Nya kunskaper om hur barn växer under puberteten

[2018-11-28] Barns spurttillväxt under puberteten betraktas ofta som en joker när deras längd ska följas och förutsägas. Men med nya rön och metoder går det att få en bättre bild av hur barn och ungdomar växer, framför allt under puberteten.

• Barn med fetma kan få bra hjälp inom primärvården

[2018-11-15] Barn som behandlas för fetma inom primärvård eller öppenvård har relativt goda chanser att stävja viktproblem även på några års sikt, visar en studie publicerad i Acta Paediatrica.

• Viktigt vara öppen för att prata sex med unga canceröverlevare

[2018-06-19] Känslan av att inte vara attraktiv, och missnöje med den sexuella förmågan. Det är verkligheten för många tonåriga och unga vuxna canceröverlevare. Forskning från Sahlgrenska akademin ger nu röst åt en grupp som ofta har en tuff resa tillbaka till ett normalt liv.

• Mer övervikt hos barn när mamma druckit kaffe som gravid

[2018-04-24] Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie publicerad i tidskriften BMJ Open. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna ändå manar till ökad försiktighet.

• Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat. Det framgår av en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.