Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för pediatrik


Jovanna Dahlgren - avdelningschef

Avdelningen för Pediatrik vid GU har länge varit drivande inom klinisk forskning och genomförandet av nyvunnen evidensbaserad, säkerställd kunskap både på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och internationellt. Avdelningen har haft starka pionjärer inom pediatriken, framför allt Bengt Hagberg och Petter Karlberg som båda varit avdelningschefer. De inspirerar fortfarande många forskare att fortsätta i deras fotspår i en anda av vetgirighet, innovation och ledarskap inom nordisk barnsjukvård. Idag är vi drygt ett fyrtiotal seniora forskare och lika många doktorander som bedriver forskning som spänner över alltifrån förebyggande hälsovård, epidemiologiska studier, långtidsuppföljning av sjukdomar till innovativa högspecialiserade behandlingsmetoder inom barnsjukvård.

Vi har årligen inspirerande seminariedagar, först och främst Pediatrikens akademiska dag i juni som är öppen för allmänheten. Där dukar vi upp ett spännande smörgåsbord om senaste forskningen presenterat av forskarna själva. I första hand är det de gångna årets nyutnämnda professorer, docenter och disputerade som framträder. Så har vi Karriärsdagen på Jonsereds Herrgård i början av december för seniora forskare.
 


Forskningsnyheter


Internationellt pris till barnöverläkaren Peter Adolfsson

PRIS: Som första svensk har barnöverläkaren Peter Adolfsson fått ta emot utmärkeslsen the ISPAD Prize for Innovation in Pediatric Diabetes Care.

Peter Adolfsson, som leder barndiabetesverksamheten i Region Halland och forskar på Sahlgrenska akademin inom vår institution, kring typ 1 diabetes hos barn och ungdomar, idrott och diabetes samt teknologi och diabetes, fick priset för bland annat utvecklingen av Diasend. Innovationen används för att ladda ner patienternas blodsockermätare, så att man kan följa patienternas värden dygnet runt, oavsett vilken produkt de använder. Läs hela artiken i Akademiliv
Läs mer om Peter och Centrum för pediatrisk tillväxtforskning
 


Tydlig effekt av ny medicin mot svår muskelsjukdom

Ett nytt läkemedel mot den svåra muskelsjukdomen spinal muskelatrofi har visat sig ge så goda effekter på små barn att en internationell studie avbrutits i förtid. Ett team vid Sahlgrenska akademin står för den svenska delen av prövningen som presenteras i The New England Journal of Medicine (NEJM).

– Det här är en viktig studie, den visar att läkemedlet gör att barnen utvecklar sina motoriska färdigheter och att också överlevnaden påverkas, säger Mar Tulinius, professor i pediatrik vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Läs hela pressmeddelandet


Pediatrikens akademiska dag 2017


Den 7 juni var det dags för den årliga "Pediatrikens akademins dag". Syftet var, som varije år, att presentera ett smörgåsbord av den aktuella forskningen som pågår inom vår enhet. Läs mer och ta del av inspelningarna

En kort sammanfattning kommer, med ett axplock från programmet; Narkolepsi, Kommunikation efter förvärvda hjärnskador och Barnfetma och skelett.

Bilden:Jovanna Dahlgren avdelningschef avd för pediatrik och Stefan Nilsson barnsjuksköterska docent Sahlgrenska akademin.


 Fler nyheter från avdelningen kan du läsa här

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-11-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?