OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtrycket

Nyhet: 2016-03-03

I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

Långtidsuppföljningar av kvinnor med njurskada som orsakats av urinvägsinfektioner i barndomen är sällsynta. I en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu 86 kvinnor med en medianålder på 41 år följts upp, 35 år efter att de hade sin första urinvägsinfektion i barndomen.

Högre blodtryck

Studien har fokuserat på en eventuell utveckling av högt blodtryck, försämring av njurfunktion och komplikationer under graviditet – samtliga välkända risker vid en infektionsorsakad njurskada.
Resultaten visar att kvinnor med njurskada som orsakats av att de haft urinvägsinfektioner som barn har högre blodtryck och lägre njurfunktion än kvinnor utan njurskada.

Tidigare uppföljning

Kvinnorna med njurskada hade också signifikant högre blodtryck under graviditet men ingen ökad risk för komplikationer, såsom havandeskapsförgiftning. För de kvinnor som haft många urinvägsinfektioner med hög feber i barndomen så avtog dessa med ökad ålder.
– Samma kvinnor följdes upp även 15 år tidigare, då med en medianålder på 27 år, men då var blodtrycksökningen inte lika påtaglig och det noterades heller inte någon kraftig försämring av njurfunktionen, säger Carin Gebäck, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Bör följas upp

Resultaten från studien kommer att få betydelse för hur uppföljningsprogram av barn med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner kommer att utformas i framtiden.
– Uppföljning av blodtryck och njurfunktion i vuxen ålder bör övervägas hos dessa barn, liksom extra kontroller av blodtrycket under graviditet, säger Carin Gebäck.

Avhandlingen Long-term follow-up of adult women with urinary tract infection in childhood försvarades vid en disputation den 2 mars.
Länk till avhandling

Carin Gebäck, doktorand, Sahlgrenska akademin