Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för pediatrik


Jovanna Dahlgren - avdelningschef

Avdelningen för Pediatrik vid GU har länge varit drivande inom klinisk forskning och genomförandet av nyvunnen evidensbaserad, säkerställd kunskap både på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och internationellt. Avdelningen har haft starka pionjärer inom pediatriken, framför allt Bengt Hagberg och Petter Karlberg som båda varit avdelningschefer. De inspirerar fortfarande många forskare att fortsätta i deras fotspår i en anda av vetgirighet, innovation och ledarskap inom nordisk barnsjukvård. Idag är vi drygt ett fyrtiotal seniora forskare och lika många doktorander som bedriver forskning som spänner över alltifrån förebyggande hälsovård, epidemiologiska studier, långtidsuppföljning av sjukdomar till innovativa högspecialiserade behandlingsmetoder inom barnsjukvård.

Vi har årligen inspirerande seminariedagar, först och främst Pediatrikens akademiska dag i juni som är öppen för allmänheten. Där dukar vi upp ett spännande smörgåsbord om senaste forskningen presenterat av forskarna själva. I första hand är det de gångna årets nyutnämnda professorer, docenter och disputerade som framträder. Så har vi Karriärsdagen på Jonsereds Herrgård i början av december för seniora forskare.
 


Forskningsnyheter


Pediatrikens akademiska dag 2017


Den 7 juni var det dags för den årliga "Pediatrikens akademins dag". Syftet var, som varije år, att presentera ett smörgåsbord av den aktuella forskningen som pågår inom vår enhet. Läs mer och ta del av inspelningarna

En kort sammanfattning kommer, med ett axplock från programmet; Narkolepsi, Kommunikation efter förvärvda hjärnskador och Barnfetma och skelett.

Bilden:Jovanna Dahlgren avdelningschef avd för pediatrik och Stefan Nilsson barnsjuksköterska docent Sahlgrenska akademin.


46 nya uroterapeuter examinerade

UTBILDNING. Uppdragsutbildningarna ökar inom Sahlgrenska akademin. En enhet med lång erfarenhet är avdelningen för pediatrik. Redan 1987 började de ge sin uppdragsutbildning inom uroterapi, och i torsdags den 14 april blev 46 nya uroterapeuter klara. Det är Birgitta Lindehall och Gunnel Andersson, båda disputerade och uroterapeuter, som tillsammans drivit utbildningen framåt. Läs mer i AkademiLiv om utbildningens historia och deras erfarenhet av uppdragsutbildningar


Urinvägsinfektioner i barndomen kan påverka blodtrycket

I en unik Göteborgsstudie har kvinnor med njurskada orsakad av urinvägsinfektioner i barndomen följts upp 35 år efter sin första urinvägsinfektion. Dessa kvinnor har högre blodtryck och lägre njurfunktion i vuxen ålder visar en ny avhandling från avdelningen för pediatrik vid Göteborgs universitet.
– Samma kvinnor följdes upp även 15 år tidigare, då med en medianålder på 27 år, men då var blodtrycksökningen inte lika påtaglig och det noterades heller inte någon kraftig försämring av njurfunktionen, säger forskaren Carin Gebäck, som skrivit avhandlingen.

Läs hela pressmedelandet från Sahlgrenska akademin.


Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-07-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?